Som tränare vill man gärna ta på sig fullt ansvar för att ens spelare lyckas i sin sport och medan det är sant att en bra coach kan göra skillnad så är det fortfarande du som sitter bakom ratten. Din tränare sitter bara i passagerarsätet och berättar hur du ska köra och pumpar på bromsen när du är på väg åt fel håll, för att sedan styra in dig på rätt väg igen. Den dagen din coach har förhinder och du tvingas till att köra själv så förväntas du fortfarande köra åt rätt håll och hålla dig borta från bussfilen och drivet att göra det på egen hand, den måste finnas i dig.
Rätt pricksäker metafor, eller hur? Jag blev själv rätt nöjd.
Bild från Målvaktsfokus Goalie Camp -15. Foto: Jonatan Stålhös. |
"Fight as you train, train as you fight." På svenska översätts det på enklaste sätt till beteendeträning och det är livsviktigt för dig som idrottare!
När du tränar på något så lär sig kroppen hur den ska agera i en speciell situation och kommer sedan att göra det per automatik nästa gång du ställs inför en liknande situation. Det är därför det är så viktigt att träna på rätt sätt och att inte fuska på träningar. Om du inte följer med passningarna på träning så kommer du heller inte att följa med passningarna på match eftersom det är det beteendet du tränat in.
Låt oss säga att ditt lag får en gästande tränare under en match, en tränare som spelat på exakt din position under en lång tid och har massor av erfarenhet. Denne tränare berättar då under matchen för dig hur du ska spela och du håller med honom/henne helt, du förstår till och med hur man ska göra det och varför, men när matchen sedan är i full gång så gör du något helt annat. Det är så det kommer att bli 9/10 gånger om du sedan länge tillbaka har tränat in ett särskilt beteende - man blir överrumplad av adrenalin och endorfiner och agerar instinktivt.
Ett bra exempel kan vara att rulla ut bollen till dina backar utan att söka efter ett annat alternativ varenda gång du som målvakt har bollen. Den gången dina motståndare gör ett felaktigt byte på match och lämnar en av dina forwards fri och ensam på andra sidan planen så kommer du med största sannolikhet att, enligt rutin rulla ut bollen till din back istället för att testa på ett långt kast till din forward som kanske hade kunnat göra mål.
Själv gjorde jag raka motsatsen till detta när jag var en ung målvakt - jag kastade bollen långt varenda gång utan undantag och om motståndarna bröt kastet så testade jag bara igen och igen, och igen. Det är inte klokt hur många kontringar som jag har skapat mot mig själv, eftersom jag blev uppfostrad av mina forwards till att alltid kasta långt. Jag minns en särskild match som vi höll på att förlora på hemmaplan och att jag hävde iväg boll efter boll i gapet på deras forwards, tills en av mina mycket äldre backar skrämde livet ur mig mitt i ett utkast genom att för full hals skrika att han ville ha bollen. Det var ett dånande vrål som mer liknade en utskällning än en uppmaning till en passning, så helt förskräckt rullade jag bollen till honom istället vilket uppenbarligen var det rätta valet. Efter den gången så övade jag på att inte alltid kasta långbollar.
Bild från Målvaktsfokus Goalie Camp -15. Foto: Jonatan Stålhös. |
"Vad är det jag ska träna på för att bli bra som målvakt?"
Det är en fråga som jag får med jämna mellanrum, en mycket svår fråga med många möjliga svar, men jag skulle nog säga att beteendeträningen på träningar är en av de viktigaste delarna. Gör alltid en ordentlig uppvärmning, genomför alla förflyttningar ordentligt, slarva inte med övningarna, drick ordentligt med vatten, och så vidare. Om du gör allt ordentligt på träning så kommer du att hjälpa dig själv fantastiskt mycket på din väg till individuell förbättring. På det viset har du alltid ett tryggt beteende att falla tillbaka på den dagen din andreförare inte är med dig i passagerarsätet.
Viktigast av allt när det kommer till beteendeträningen är nog hur man hanterar insläppta mål. Vissa målvakter svär, vissa slår handen i marken, vissa deppar ihop och vissa gör absolut ingenting förutom att dricka vatten och andas ut. Här kommer vi till det verkliga tipset från coachen för denna gång:
Nästa gång du har träning och släpper in mål, ställ dig då bara upp och andas lugnt och fokusera om på nytt. Glöm att bollen någonsin gick in, fokusera enbart på att stoppa nästa boll.
Skapa din egna rutin för att hantera insläppta mål på ett sådant sätt att det inte tynger dig. Sjung en låt i huvudet, dansa, klappa dig på kinderna, snurra tre varv hoppandes på vänster fot eller vad det nu kan vara som hjälper dig att ställa in dig själv på 0-0 och fokusera på nästa anfall. När du gjort detta tillräckligt många gånger så kommer du att behålla din mentala styrka under match på ett helt nytt sätt och du kommer att vara lika bra hela matchen igenom, oavsett vad det står på resultattavlan.
Bild från Målvaktsfokus Goalie Camp -15. Foto: Jonatan Stålhös. |
Jag har säkert missat någon viktig poäng som jag vill göra och om så är fallet fyller jag i det någon annan gång!
Fortsätt kämpa, tappra målvakter!
#proudtobeagoalie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar